ТОП-10 необхідних речей для zero waste початківця

Zero waste спосіб життя

Вітаємо вас, дорогі читачі та читачки! Поговоримо сьогодні про zero waste спосіб життя.

“Ой, коли дивлюся на тих зеровейстерів, то думаю скільки ж в них терпіння має бути, самоорганізації та сили волі, щоб відмовитися від всіх тих речей?” – думаєте Ви? І багато хто так думає! А ми хочемо цю теорію спростувати та показати, що zero waste спосіб життя – це легко, приємно, і, з часом, цей підхід буде навіть спрощувати Вам життя. Всі наші дії – це наші звички. Вартує лише один раз їх змінити, щоб залишити після себе чисту і світлу планетку Земля:)

Давайте розбиратися: Zero Waste спосіб життя – це і філософія, і інструментарій, які допоможуть нам скоротити кількість відходів, які ми продукуємо і, відповідно, допоможе нам зменшити екологічне навантаження на нашу любу планету. Мета підходу “нуль відходів” скоротити кількість відходів, які потрапляють у смітники та полігони (про сміттєспалювальні заводи взагалі мовчимо, адже це найгірший спосіб поводження з відходами, враховуючи те, що він стимулюватиме нас продукувати їх ще більше (сміттєспалювальні заводи мусять щось спалювати, тобто ми з вами мусимо для них продукувати відходи)). А скоротити кількість відходів можна дуже простими кроками: 

  • відмовитись від одноразового використання та перейти на багаторазові альтернативи: горнята, пляшки, торбинки, контейнери, багаторазові засоби гігієни тощо; 
  • зменшити кількість непотрібних речей, які ми купуємо, шляхом перевикористання, ремонту, обміну тощо.
  • ретельно відсортовувати все, що можна віддати на переробку, а саме: скло, метал, папір, деякі види пластику (не все, що шуршить можна переробити:) і, звичайно, органічні відходи.

Важливо пам’ятати: навіть найменша дія до скорочення відходів має значення. Є велика ймовірність, що у вас і надалі утворюватимуться відходи, але відкриємо для секрет – у нас вони теж є! Zero Waste – це шлях, вйо до безвідходного майбутнього разом? 

А щоб полегшити ваш перехід на світлу безвідходну сторону, хочемо поділитись із вами топ-10 найнеобхіднішими zero waste товарами, які стануть безцінними на початку (і не лише) вашого шляху до безвідходного життя:

1. Багаторазова торбинка

Ці крихітки будуть незамінними для вас у багатьох життєвих ситуаціях – від закупів на ринках та в крамницях, до зберігання речей вдома, або в подорожах. Єдине правило, яке існує під час використання багаторазових торбинок, це не забувати їх використовувати:)

Рекомендуємо створити для себе мікрозвичку – перед кожним виходом на закупи, брати із собою торбинки та не забувати про шопер. Вам не потрібно їх багато, але це, звичайно, залежить від вас. Практика показує, що від 5 до 10 торбинок цілком вистачає на повний закупівельний цикл:) до речі, багаторазові торбинки ви можете пошити самі, якщо маєте таке бажання та вміння, або ж придбати в нашій Крамничці, у нас є і бавовняні торбинки, і плащівки, і сіточки і навіть набори торбинок – так звані органайзери, а також маємо шопери. Як-то кажуть: “До кольору, до вибору і до zero waste способу життя!”

 

2. Багаторазове горнятко

Ця річ теж буде вашим добрим другом, якщо ви поціновувач/ка напоїв-з-собою. Уявіть собі, що ви щодня берете якийсь напій в закладі в одноразове горнятко, а це 365 горняток на рік. А тепер уявіть, що таку звичку має декілька сотень мільйонів людей. Уявили собі ці масштаби? От! І нам здається, що це ті відходи, які дуже легко можна не створювати. Маємо підозру, що багаторазове горня / термос / термочашку ви вже маєте, тільки може бути таке, що забуваєте про важливість його використання.

Це не біда, ми теж не одразу перестали використовувати одноразові горнятка. Тому не стресуйте, а просто візьміть собі за мету позбутись цієї одноразової звички. Якщо ж ви не маєте багаторазового горнятка, або термосу, ходіть до нас в Крамничку, у нас для є дуууже багато цікавого.

 

3. Багаторазова пляшка

Напевно, ні для кого не буде новиною, що для нашого ж добра, нам треба пити багато води. А чи ви колись брались рахувати, скільки коштів ми можемо витрачати на купівлю води в одноразових пляшках? Уявімо, що ми щодня купуємо 2-літрову пляшку води. В середньому, це може коштувати 13 грн / пляшка. Множимо цю суму на 365 днів, маємо 4745 грн на рік. І це ті кошти, які ви легко б могли інвестувати у щось корисніше, чи не правда? Zero Waste спосіб життя ще й кошти може економити, ну просто суцільні плюси:) І як же прекрасно, що у нас є багато різних варіантів, де можна використовувати багаторазову тару – фільтри, замовлення води в великих бутлях, які перевикористовуються, купівля води в пунктах перенаповнення, а якщо біля вас є криниця, або джерело, тоді ви точно щасливчик/иця.

Не зволікайте, беріть багаторазові пляшки і використовуйте їх роками, наша планета вам за це буде дуууже вдячна:) а ще, а ще, ви лише гляньте, яка ж це краса, та багаторазова пляшка для води, така красуня буде дуже стильним доповненням до вашого щодення!

 

4. Натуральне мило

Як на нас, то дуже важлива і, часто, недооцінена річ, навколо якої ще й існує багато дезінформації. Натуральне мило, яке не шкодить ні вам, ні довкіллю, не може бути яскравого кольору, адже тоді в ньому точно є якийсь не натуральний барвник. Мило цілком просто можна продавати та купувати або в багаторазовому пакованні, або ж в паперовому. Якщо ви звикли використовувати гель для душу, то тут теж пропонуємо вам переосмислити цю звичку та спробувати замість гелю в одноразовому пластиковому пакованні, використовувати мило. Натуральне мило з чудовими натуральними ароматизаторами матиме точно такий ефект як і гель для душу (+ зекономать ваші ж кошти). Просто спробуйте, ви точно не пошкодуєте. А ми, у свою чергу, пропонуємо вам обирати натуральне мило ручної руботи в нашій Крамничці, адже воно:

  1. точно натуральне
  2. локального виробництва
  3. ще й за дуже приємними цінами.

 

5. Бамбукова зубна щітка + зубна паста / зубний порошок + зубна нитка + ополіскувач для ротової порожнини.

Зубна гігієна – то ще та штучка! Як добре, що нас (майже всіх) ще з дитинства до неї привчили. Тепер будемо нас привчати до дружньої до довкілля чистки ротової порожнини. На жаль, всі пластикові зубні щітки, які коли-небудь виготовили, ще досі існують, чи-то плавають в наших річках, чи-то лежать на сміттєзвалищах. А все це тому, що зубну щітку надзвичайно складно переробити, адже вона виготовляється з різних матеріалів, які складно відділити одне від одного (їх просто економічно нерентабельно переробляти). Тому наша рекомендація – використовувати бамбукові зубні щітки! Нічим не гірші за свої пластикові аналоги з точки зору очищення, і ну точно кращі в з точки зору дружності до довкілля.

В додаток до бамбукової зубної щітки, також рекомендуємо вам спробувати зубні пасти, або зубний порошок, які мають натуральний склад, а також продаються в пакованні, які піддається перевикористанню, або переробці, адже оті, звичні нам, білі тюбики, переробці не піддаються, тому точно опиняються на сміттєзвалищах, або в довкіллі.

Ну і двома вишеньками на нашому зубному торті (це той, що не шкодить)) є зубна нитка та ополіскувач для ротової порожнини. Знаємо, що небагато з нас використовують ці два інструменти очищення нашого прекрасного писка (авторка цього тексту також часто грішить та лінується їх використовувати), але мусимо бути сильні та мужні і таки чистити нашу ротову порожнину на повну. У нас в Крамничці ви можете знайти шовкову нитку в скляній колбі з металевим корком, та ще й можете придбати замінні блоки нитки, тобто, коли ви використали всю зубну нитку, вам не потрібно купувати нову баночку, ви просто можете використовувати ту, котру вже маєте, хіба це не прекрасно?

Ну і наостанок трішки про другу вишеньку на нашому зубному торті – ополіскувач для ротової порожнини. Він у нас має 100% натуральний склад, і продається в скляній тарі. Дозатор, на жаль, пластиковий, але ви його легко можете перевикористати для інших потреб, тому не зволікайте.

 

6. Твердий та рідкий шампунь

Для тих із нас, у кого немає специфічних потреб для здоров’я волосся, або шкіри голови, ідеально пасуватиме натуральний твердий або рідкий шампунь. Твердий шампунь використовується як звичайне мило – намилюєте руки, а потім руками намилюєте волосся, або ж відразу намилюєте волосся, вспінюєте і змиваєте. І вуаля! Волосся очистилось, зайве паковання на утвористось, сульфати в наші ріки не злились:) Як і з будь-якими іншими шампунями, вам потрібно буде якийсь час поекспериментувати та підібрати для себе шампунь, який вам підійде. Тому пробуйте, обирайте свій, експериментуйте та насолоджуйтесь вашим чистим, дружнім до довкілля, волоссям:) До речі, одного бруска твердого шампуню вам може вистачити на декілька місяців, тому він ще й дуже ощадливий (ми вже писали, що zero waste спосіб життя може дуже навіть допомогти заощадити, не збрехали:).

Також, не забувайте і про шампуні в склі, вони можуть бути дещо дорожчими, аніж звичайні аналоги на ринку, але ви лише подумайте про всі плюсики, які летять в вашу карму. Відчули ті плюсики?:) І останнє, чим ми дуже пишаємось, то це тим, що всі шампуні, які є в нашій Крамничці, виготовляються в Україні! Чудові локальні виробники ну дуже стараються, аби ми з вами мали з чого обрати!

 

7. Рідкі та сипучі миючі засоби

Ми знаємо, що прибирання може і мати бути дружнім до довкілля. І у нас для є ну дуже багато товарів, які із цим допоможуть.

По-перше, у нас є рідкі миючі засоби для прибирання кухні, ванної, туалету, для миття вікон, пральні порошки, рідке мило, рідкий пральний порошок і навіть кисневий відбілювач!

По-друге, всі наші засоби є на 100% натуральними та нешкідливими для довкілля.

А, по-третє, що не може не тішити, у нас ви можете придбати рідкі засоби у багаторазову тару. Ви можете прийти до нас зі своєю тарою, або взяти тару у нас під заставу і набрати стільки засобів, скільки вам треба, та ще й не утворити зайвого паковання.

Звучить надто ідеально, як справжній zero waste спосіб життя? Так, ми старались:) Але також не забувайте про дуже прості засоби, які ви також можете використовувати для прибирання – оцет, гірчиця, господарське мило, лимонна кислота та сода. Останні три ви можете знайти у нас без зайвого клопоту та паковання.

 

8. Люфа + джутка + щітки з натуральних матеріалів

Ох ті пластикові губки, зручні, звичайно, але шкідливі для довкілля огого як! Ми пропонуємо вам переосмислити звичні губки та спробувати чудові натуральні аналоги – люфу, джутку та дерев’яні щітки. Люфа – це засушений кабачок, та ще й вирощений на Херсонщині. Джутка – натуральна губка, сплетена з джутової нитки. Дерев’яна щітка з кокосового волокна – чудовий, ефективний аналог звичним пластиковим щіткам.

Також, не забувайте, що ваші старі футболки, шкарпетки, тощо – чудово виконують функції шматок. А старий вовняний шалик напуцує ваші мешти ліпше будь-якої щітки:) Відеоогляд різноманітних екологічних засобів для прибирання ми публікували на нашому YouTube каналі.

 

9. Менструальна чаша / багаторазові прокладки / менструальні трусики

Авторка цього тексту – особлива шанувальниця багаторазових засобів менструальної гігієни, адже це не лише дружньо до довкілля, а ще й дуже зручно! Менструальна чаша – це невеличка ємність, яку ви розміщуєте в піхві під час менструацій і накопичуєте в ній менструальні виділення.

Перед та після кожного циклу, чашу необхідно продезінфікувати, це можна зробити прокип’ятивши її протягом 15-и хвилин, або ж помістивши в розчин хлоргексидину на 15 хвилин. Перед тим як розмістити менструальну чашу в піхві, або ж виймаючи її, обов’язково треба ретельно помити руки з милом. Змінюйте чашу що 4-12 годин і насолоджуйтесь тим, що ви просто можете навіть забути про неї, настільки вона зручна.

На відміну від тампонів (які містять ну дуже недружні для вашого здоров’я та довкілля речовини), менструальна чаша не вбирає в себе всі поживні речовини, які утворює ваша вагіна (саме так, ваша вагіна – ше та продуктивна мала, вона виробляє багато речовин, які мають залишатись всередині вас, допоки самі не надумають вийти), тому рекомендуємо використовувати саме її, а не тампони. Якщо ви ще не використовували чашу, то просто наважтесь та спробуйте, повірте, вона змінить ваше менструальне життя на краще:) 

Багаторазові прокладки працюють точно так само як одноразові. На жаль, одноразові прокладки містять дуже багато шкідливих речовин, які можуть зашкодити вашому здоров’ю. І, як ви вже могли собі уявити, одноразові прокладки не піддаються переробці. Ви можете сказати, що багаторазові прокладки – це старомодно та незручно, а ми відповімо, що це стильно, прогресивно, зручно та опікуючись про нашу планету. Багаторазові прокладки надзвичайно просто прати, це можна робити господарським милом, а в кінці циклу, просто закинути всі використані прокладки в прання разом з іншими речами. Якщо на ваших прокладках залишаються плямки і вам це не ок, просто поперіть їх кисневим відбілювачем і всі плямки як рукою зніме. До речі, багаторазові прокладки також можна використовувати як підстарховка для менструальної чаші, для тих, в кого є така потреба.

And last, but not the least, менструальні трусики. Трусики, які ви можете використовувати як основні під час місячних, тобто ви просто їх одягаєте (без прокладки:)) і вони вбирають вашу менструальну кров, або ж як підстарховка для тих, хто використовує менструальну чашу. Використовуєте менструальні трусики, перете, сушите і використовуєте знову, адже все геніальне – просто. 

 

10. ЕМ-контейнер + бокаші

І наостанок ми залишили чи не найбільш улюблений вид відходів, які ми утворюємо і якого точно можна позбутись – органічні відходи. А ви знаєте, що органічні відходи складають від 30 до 60% нашого смітника? Ага, і ми були шоковані! Але найцікавіше те, що органічні відходи вважають цілком нешкідливими: “Вони ж перегниють і стануть добривом!” Але вони не перегниють і не стануть добривом, якщо потраплять в закрите середовище поліетиленового пакету. А от якщо ви будете їх окремо збирати та компостувати, тоді вони дійсно стануть добривом. У Львові зараз активно розвивається система збору органічних відходів, і це прекрасно. Ми також сподіваємось, що ця практика буде ширитись в інших містах, але це чи не найбільша фракція відходів у наших смітниках.

Що ж ми можемо зробити, аби наші органічні відходи не потрапляли в загальний смітник. В першу чергу, рекомендуємо вам звернути увагу на те скільки їжі у вас може марнуватись. Спробуйте це виправити добрим плануванням вашого раціону, меню та закупів – це і є zero waste спосіб життя. Якщо бачите, що якийсь продукт в вашому холодильнику скоро “помре”, рятуйте його сьогодні ж. А наступного разу не доводьте його до напівсмерті, а їжте його вчасно:)

Що ж робити з іншими органічними рештками, які так чи інакше все одно у нас всіх з’являються? Тут все не так складно – компостування. В нашій Крамничці ви можете знайти ЕМ-контейнер, який слугує домашнім компостером, а також бокаші – мікроорганізми, які сприяють та пришвидшують процес перетворення органічних відходів в добриво. 

 

Пам’ятайте, наше майбутнє має бути світлим та безвідходним і ми можемо змінити цю систему. Zero Waste спосіб життя починається з малого, тому рухаємось малими кроками (багаторазовими торбинками, пляшками, бамбуковими зубними щітками тощо) то великих безвідходних змін!:)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *