Про zero waste: все, що цікавить

Вітаємо дорогі наші читачки та читачі! Сьогодні підготували для вас список найбільш популярних питань, які нам дуже часто ставлять, тому ловіть від нас трохи відповідей:

 

1. Що таке Zero Waste?

Якщо, чуючи словосполучення “zero waste”, ви одразу подумали про малюсінький слоїк, в якому зберігаються ваші багаторічні відходи, то, будь ласка, ментально відкладіть цей слоїк в сторону. Дослівно “zero waste” перекладається як “нуль марнування”, тому Zero Waste – в першу чергу, це про раціональне використання ресурсів. Що це означає на декількох прикладах:

1. для чого нам постійно купувати одноразові пластикові пляшки з водою, якщо ми можемо мати багаторазову пляшку, яку просто можемо перенабирати напоями?

2. для чого нам в супермаркеті брати 100501-ий черговий поліетиленовий пакетик, якщо ми можемо використовувати багаторазові торбинки роками?

3. для чого нам тристанадцята пара взуття, якщо ми і так зазвичай ходимо в 1-3-5-и улюблених пар взуття?

4. чому б ми викидали шкарлупки/обрізки/качанчики від їжі в загальні відходи, якщо ці рештки можна компостувати та зробити з них добриво?

Zero Waste – не про те, аби обмежувати себе. Ми чудово розуміємо, що на масмаркеті є купа товарів, які ми наразі не можемо купити без паковання, тому те, що ми пропонуємо – це максимально зменшити ту кількість відходів, яку ми зараз продукуємо за допомогою zero waste товарів та підходів до закупів, а щодо решти товарів – то тут важливо мотивувати виробників змінюватись, підтримувати тих, які пропонують екологічні рішення та не втрачати мотивації – ми змінимо цю систему рано чи пізно! Палюбасікі:)

 


2. Шо таке zero waste товари?

То ті, що у нас на сайті, могли б написати ми, але не будемо) 

Zero Waste товари – це ті, котрі допомагають нам не марнувати ресурси.

По-перше, це багаторазові речі, які заміняють сотні одноразових, наприклад, багаторазові горнята, пляшки, торбинки, бахіли, засоби менструальної гігієни (багаторазові прокладки, менструальні трусики, менструальні чаші) тощо.

По-друге, Zero Waste товари – це ті, котрі можна придбати у багаторазове паковання (на розлив, на розсип, поштучно). Наприклад, це товари для прибирання/прання, які можна придбати на розлив у багаторазову тару, яку ви можете перенаповнювати безліч разів. У нас в Крамничці є таких дуже багато – рідина та кондиціонер для прання, засоби для миття кухні/ванної/туалету/скла, рідке мило тощо. Товари на розсип – ще один чудовий вид zero waste закупів. Все що вам треба мати – це власну торбинку/контейнер/слоїк і ви можете купувати бокаші (мікроорганізми для компостування органічних відходів, лимонну кислоту та соду, мило на вагу, зубний порошок, убтан та багато іншого. Ще одна можливість купувати товари у стилі zero waste – це купувати щось без паковання поштучно, наприклад, тверді шампуні, мило, зубну нитку і тд.

По-третє, Zero Waste товари – це ті, які можна компостувати частково, або повністю. Наприклад, бамбукові зубні щітки. Після використання, основу бамбукової зубної щітки можна сміло віддавати на компостування, а от кінчик з щетиною, на жаль, поки йде у змішані відходи. А от такі товари як люфа та джутова губки (натуральні губки для миття посуду, поверхонь і навіть тіла), кокосові щітки для миття посуду, воскові серветки, багаторазові спонджі та інше, після доооовгого використання можна на 100% компостувати та перетворити у добриво. 

 

3. Zero Waste товари, або екотовари – це дорого?

Дуже любимо цей міф і страшно хочемо його спростувати! Давайте порахуємо економію, яку приносять Zero Waste товари одразу на прикладах:

Приклад №1. Багаторазова пляшка. Орієнтовна вартість однієї одноразової пляшки води 0.5 – 10 грн. Вартість багаторазових пляшок в нашій Крамничці – 280-890 грн. Науковці радять пити більше аніж 0.5л води на день, але можемо це не брати до уваги і уявити, що ви таки витрачаєте 10 грн щодня на одноразові пляшки з водою. Правда, вже видно, що маємо? За 28 днів ви окуповуєте вартість багаторазової пляшки (це якщо беремо найдешевшу пляшку), а якщо хочете пляшку, яка ще й термос, тоді 89 днів не купуєте воду в однарозвих пляшках – і вона ваша! А щодо вартості саме води – то тут теж суцільна економія. По-перше, є маса місць, де ви можете набрати воду безкоштовно. По-друге, навіть, якщо ви купуєте воду в водоматах, там її вартість становить орієнтовного 1 грн  за 1 літр води. Купуєте багаторазову пляшку і купуєте воду вдесятеро дешевше. 

Приклад №2. Менструальна чаша. 1 чаша коштує 490 грн. Її ви можете використовувати 10 років. Одна прокладка коштує 2 грн (орієнтовно), на один цикл вам таких потрібно 15 штук (орієнтовно). Тобто 30 грн на місяць, тобто 360 грн на рік, тобто 3600 грн на 10 років. 490 грн на 1 менструальну чашу та 3600 грн на сотні одноразових прокладок – ось і вся математика.

Приклад №3. Твердий шампунь. Тут трохи складніше порахувати, бо дуже залежить від частоти миття, а також довжини вашого волосся. Але практика показує, що одного бруска твердого шампуню вам може вистачити на декілька місяців. Враховуючи те, що основним компонентом рідкого шампуню є вода (тобто ви платите за 90% води і 10% засобі), вам його потрібно набагато більше для миття волосся, відповідно, ви його швидше використовуєте.

І таких прикладів є багато. Zero Waste товари можуть здатись дорогими при купівлі, от ви вже тут і от ви вже витратили немалу суму коштів, але враховуючи той факт, що ви використовуватимете цю річ довгий час, Zero Waste товари не є такими дорогими.

 


4. Чи можна у вас купувати товари без паковання (на вагу) у свою тару?

Так, можна, що нас неймовірно тішить! За три роки нашої роботи ми розширили лінійку товарів на розлив/розсип в десятки разів. Ось перелік товарів, які у нас можна купувати на вагу у свою тару (або ж нашу заставну тару):

  • рідина для прання
  • кондиціонер для прання
  • кисневий відбілювач 
  • засіб для миття посуду (з ароматом та без)
  • рідина для миття кухні
  • рідина для миття ванної
  • рідина для миття туалету
  • рідина для миття скла
  • рідке мило
  • тверде мило для рук та тіла
  • тверде господарське мило
  • лимонна кислота
  • сода
  • бокаші
  • зубний порошок
  • убтан

Ви можете купувати всі ці товари або у свою тару, або ж у нашу тару, яка працює на системі застави – ви берете нашу тару, залишаєте заставу в розмірі 20-30 грн, залежно від розміру тари, а коли/якщо хочете нам цю тару повернути, ми повертаємо вам ваші кошти. Хіба це не прекрасно?<3

 

5. Якщо я приходжу зі своєю тарою та купую на вагу, чи я плачу за вагу своєї тари?

Ніт! На наших вагах є чарівна кнопочка, яка підтарює вашу тару і зважує виключно вміст тари, тому ви нічого не доплачуєте-переплачуєте. Скажемо вам по секрету, навіть коли ми пакуємо ваші замовлення на вагу в паперові пакетики, ми пакетики теж відтаровуємо (їхня вага від 4 до 12 грам, якшо шо)).

 


6. У мене алергія, чи можу я користуватись вашими товарами?

Так само як і з будь-якими товарами, це дуже залежить особисто від вашого стану здоров’я. Zero Waste товари – це також натуральні товари, та ті, що не містять цілої таблиці Менделєєва у своєму складі, тому вони вважаються менш алергенними. Склад кожного засобу є відкритим і зазвичай там зрозумілі вам поняття, тому знаючи, які складники можуть викликати алергію у васб ви можете з легкістю обрати безпечний засіб. Але не зважаючи на це, ми наполегливо рекомендуємо вам консультуватись зі спеціаліста/ками, які знають особливості вашого організму і зможуть сказати, пасує вам склад того чи іншого товару.

 

7. Чи безпечно користуватись багаторазовими засобами?

Багаторазове є небезпечне – це один класний і безпідставний міф. Тут мусимо віддати належне маркетинговим стратегам компаній, які виготовляють та продають одноразові засоби, які протягом років доводили нам, що багаторазові товари/паковання тощо є небезпечними для нашого здоров’я, а одноразові – безпечними.

Почнімо з того, що одноразові засоби не є ні стерильними, ні безпечними (ні для вашого здоров’я, ні для довкілля). Починаючи з одноразових стаканчиків, які зберігаються в хтозна яких умовах, продовжуючи ватними дисками, які виготовляються в дуже сумнівних умовах, та закінчуючи одноразовими засобами менструальної гігієни, які містять десятки токсичних речовин. Багаторазові засоби, які ви використовуєте, ви ж і миєте та перете, і роблячи це відповідально, ви маєте чисті та безпечні багаторазові речі, якими користуєтесь роками.

Також, варто пам’ятати, що одноразові засоби не є безпечними для довкілля. Нераціональне використання ресурсів при виробництві та транспортуванні, і, звичайно, наслідки, які несуть ці товари потрапляючи на сміттєзвалища та у довкілля. Ми віримо в те, що саме за багаторазовим використанням наше майбутнє, тому запрошуємо вас у цю захоплюючу багаторазову подорож:)

 


8. Шопер / екоторба / торбинка / авоська – з чого почати і що для чого?

Почнімо з того, що є що. Шопер – багаторазова торбина, яка, зазвичай, виготовляється з плащівки, що робить її дуже міцною та компактною. Згортаючи її в конвертик, вона може бути розміром з брусок мила, а важить вона до 50 грам, тому ви і не зауважите її у своїх сумках/рюкзаках/кишенях. Тому її шопер завжди зручно мати з собою, щоб покласти свої покупки з магазину, подарунки чи зовсім неочікувані речі, які можуть займати ваші руки. Завдяки своїй міцності шопер прослужить дуже довго (сподіваємося і внукам в спадок передасться) і вбереже вас від тисяч покупок одноразових пакетів.

Екоторба (екосумка) – “пакет багаторазового використання, що виготовлений або з натуральних матеріалів, або з таких полімерів, що швидко розкладаються під дією природних ферментів. Виготовлені з міцних матеріалів, такі торби служать набагато довше від звичайних поліетиленових пакетів” – каже Вікіпедія. Зараз екоторби в тренді і використовуються на тільки як “пакет”, а й як повноцінна сумка, в яку можна помістити необхідні вам речі. Вибрати можна з безлічі кольорів і принтів, але пам’ятайте за раціональність – вам не потрібно 100500 екоторб на кожен день місяця, правда ж? Оберіть ту, яка вам до душі і стане улюбленою і дуже рятівною для довкілля.

Авоська – плетена сумка, в якій зручно переносити продукти і особисті речі. В принципі, виконує ту ж функцію що і шопер чи екосумка.

З чого почати? Почніть з того, що у вас вже є:)) Не маєте нічого – виходьте з ваших потреб: робите планові покупки великими об’ємами – для вас підійде шопер, любите прогулятися з книжкою і термогорням і ще щось купити по дорозі – вибирайте екосумку, для покупок овочів і свіжої зелені ідеально підійде авоська. Маєте декілька таких сумок і не використовуєте – подаруйте комусь, кому вона потрібна і буде всім щастя.

 

9. Чи можуть мені індивідуально не підходити zero waste товари?

Так, звичайно, як і будь-які товари, де б ви їх не купували:) Пробуйте і слухайте, спостерігайте та вивчайте своє тіло (і душу)) і буде вам zero waste радість!

 


10. З чого почати zero waste шлях?

Ми рекомендуємо почати свій шлях до zero waste з такого: позбудьтесь тієї картинки про маленький слоїк відходів, перестаньте картати себе за те, що у вас таки з’являються відходи та рухайтесь малими кроками, маючи велику далекоглядну мету перед собою – нуль марнування. Ми б могли написати щось на кшталт: “Купіть у нас пару десятків товарів і ви готові!”, але такого робити не будемо. Натомість порадимо вам ось що:

  1. Гляньте у ваш смітник! Що там є? Паковання від їжі? Харчові рештки? Засоби гігієни? Що ще? Проаналізуйте відходи, які у вас утворюються і подумайте, що вам потрібно для того, аби цих відходів в майбутньому не утворювати. 
  2. Гляньте, що з zero waste товарів у вас уже є. Можливо, ви маєте багаторазову торбинку або екоторбу? Точно маєте слоїки, в які можна купувати товари на вагу. Ймовірно, маєте багаторазову пляшку та/аба горнятко. Перевірте, що у вас є і лише після того плануйте свої закупи.
  3. Якщо ви виконали два попередніх кроки, то ось список товарів, з яких радимо розпочати і якими варто продовжувати свій zero waste шлях: бамбукова зубна щітка, зубна паста в скляній баночці (яку можна повернути нам, ми її повернемо виробнику і він її перенаповнить), натуральне мило для рук та тіла без паковання, люфа, господарське мило для миття посуду або прання, 2-3 багаторазові торбинки, багаторазова пляшка для води, менструальна чаша, або 3-4 багаторазові прокладки, твердий шампунь та ЕМ-контейнер. Маючи в арсеналі цей список товарів та маючи звичку купувати товари без паковання, ви зменшите кількість своїх відходів на 90%! Ви собі таке можете уявити? Не можете? Ну тоді спробуйте:)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *