Zero Waste прибирання кухні

Zero waste набір для прибирання кухні

Ви вже давно хотіли замінити одноразові кухонні штуки на більш дружні для довкілля? Тоді ви в правильному місці. Тут ми покажемо вам повний комплект незамінних zero waste речей для прибирання кухні, які не несуть шкоди ні вашому здоров’ю, ні довкіллю. Розпочнемо!

Люфа, мочалка з люфи

1. Люфа.

Люфа, або ж мочалка з люфи – це є губка для миття посуду (а може бути і тіла) рослинного походження. Люфа, яку ви бачите на нашому сайті, вирощена в Україні, чим ми дуже пишаємось. Використовувати її надзвичайно просто: мочите люфу водою, тоді вона стає м’якою, і намилюєте її господарським милом, або ж крапаєте на неї рідким засобом для миття посуду (і про мило, і про рідкий засіб ви можете прочитати нижче). Після миття посуду, люфу важливо добре прополоскати, щоб на ній не було залишків їжі або засобу для миття посуду, і залишити в місці, де вона може легко висохнути, тоді вона довше прослужить. За бережного використання, люфа може прослужити вам декілька місяців, але рекомендуємо її періодично (1 раз на два тижні) дезінфікувати. Це є дуже проста процедура: ставите люфу в слоїк (або будь-яку іншу ємність, яка вам підходить) насипаєте трішки соди / лимонної кислоти, заливаєте окропом і залишаєте на 2-3 години. Після цього губка продезінфікована та готова до використання. Коли люфа своє відслужила, можете сміло віддавати її в компост, вона дуже швидко там перегниє і не нестиме жодної шкоди для довкілля (на відміну від звичних губок-мочалок, які, на жаль, виготовляються з пластику та не переробляються).

Щітка з кокосового волокна

2. Щітка з кокосового волокна. 

Чудовий замінник шкребків, або ж звичних губок-мочалок. Це натуральна щітка, виготовлена з деревини, кокосового волокна та металевого фіксатора. Кокосова щітка також є дуже проста у використанні: берете брусок мила і натираєте ним щітку, або крапаєте рідкий засіб на посудину, яку миєте і чистите її щіткою. Кокосові щітки є двох видів: кругла та подовгаста. Кругла чудово підходить для миття тарілок, горнят, пателень, баняків і тд.; а подовгаста щітка незамінна для миття високих слоїків, банок, пляшок та інших ємностей з вузьким горлечком. Щітку треба зберігати без залишків їжі на ній, а також дбати, щоб вона могла висохнути після використання – підвішана на гачечок, або біля раковини, наприклад. Прослужити щітка може декілька років, а потім її, як і люфу, можна віддати в компост.Джутова мочалка

3. Джутова губка.

Ще одна чудова замінниця пластикових мочалок – джутова губка (або ж як ми її ніжно називаємо – джутка). Виготовлена в Україні, плетена з натуральної джутової нитки. Вона трохи твердіша за звиклі нам мочалки, тому добре відмиває важкі забруднення. Використовується легко як з милом, так і з рідким засобом для миття посуду. Просто наносите миючий засіб на джутку і миєте все, що вам потрібно. Джутову губку також треба періодично (1 раз на 2 тижні) дезінфікувати – кладете її в слоїк, засипаєте содою/лимонною кислотою, заливаєте окропом. Прослужить вона вам декілька місяців, після використання, губку сміло віддаєте в компост. 

Господарське мило

4. Господарське мило.

Виявляється, натуральне господарське мило прекрасно вимиває брудний посуд. У нас ви можете знайти три види господарського мила – класичне, гірчичне і кокосове. Подейкують, що кокосовим милом краще відпирати плями на текстилі, але практика показує, що і посуд ним також дуже зручно мити. Одного бруска мила вам вистачить на декілька місяців (2-4 місяці, залежить від частоти та інтенсивності миття, а також від важкості забруднень). Використовувати мило господарське надзвичайно просто – намилюєте люфу, джутку, або кокосову щітку милом і миєте:) Якщо є дуже жирні забруднення, то процедуру миття просто треба повторити двічі. Ви також можете зробити з твердого мила рідкий засіб, так зване рідке господарське мило: натираєте мило на терці і розводите в теплій воді. З цим можуть бути труднощі, якщо у вас прохолодно вдома, тоді мило може застигати і вже не буде рідким. Тому, якщо ви любите рідкі засоби для миття посуду, ну дуже рекомендуємо вам рідкий засіб для миття посуду, про який пишемо в наступному пункті.

Zero waste ємкості для зберігання

5. Рідкий засіб для миття посуду.

В нашій Крамничці ви можете знайти декілька варіантів рідкого миючого засобу. Зокрема, від українського виробника DeLaMark: натуральний засіб для миття посуду із запахом лимону, а також без жодного запаху. Ці засоби містять композицію з “зелених” ПАР та компоненти, що піклуються про руки. Не містять лаурилсульфату натрію, утворюють мало піни, при цьому добре відмиває навіть засохлі рештки їжі та повністю змивається невеликою кількістю води. А засіб DeLaMark без запаху з іонами срібла  також призначений для безпечного миття дитячого посуду та додаткового його знезараження. Загалом, незамінна річ на кухні!

А головне: у нас їх можна купити без паковання, на розлив (у Вашу багаторазову тару, ви взяти у нас скляну банку під заставу). Тож Вам більше ніколи не прийдеться купувати і нести додому пластикові пляшки разом з улюбленим засобом.

Zero waste засоби для прибирання дому

6. Рідкий засіб для прибирання кухні.

Особисто для авторки цього допису (прівєтік від Софи:), цей натуральний засіб став незамінним для zero waste прибирання кухні. Ефективний та швидкодіючий для будь-яких поверхонь на кухні, а особливо для плити, яка періодично забруднюється жирними плямами після приготування їжі. Буквально декілька мілілітрів рідини для миття кухні і всі плями дуже легко відмиваються. Цей засіб (як і всі інші рідкі засоби для миття в нашій Крамниці) ви можете купити на розлив у свою тару, або ж взяти тару під заставу на місці. Для зручності, рідину для миття кухні можна перелити в ємність з дозатором, або зі спреєм. 

Ємності для зберігання zero waste

7. Ємність для рідких засобів.

Якщо ви користуєтесь рідкими засобами для миття посуду, то вам їх в чомусь зберігати, бажано, щоб це щось мало зручний дозатор. В першу чергу рекомендуємо вам звернути увагу на ту тару, яка у вас вже може бути вдома. Якщо ви її добре помиєте, то вона ідеально підійде для перевикористання. А у випадку, якщо у вас немає тари, яку ви можете використати, то рекомендуємо вам скляні ємності з Голої Гречки:) Маємо і з дозатором, і зі спреєм, різних розмірів та кольорів (до кольору, до вибору, як-то кажуть)). 

Zero waste набір для прибирання кухні

8. Мильниця.

Тут все просто – якщо маєте вдома стару мильницю, не зволікайте і використайте її. Якщо маєте бажання та натхнення, то мильницю можна зробити власноруч з матеріалів, які можете мати вдома (тут є посилання на 100500 геніальних ідей мильниць). Якщо у вас дерев’яна мильниця, то для того, щоб вона прослужила вам якомога довше і не темніла, її треба час від часу (1 раз на місяць) змащувати кокосовою, або конопляною олійкою.

 

One thought on “Zero Waste прибирання кухні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *